2014. december 9., kedd

Témaválasztás - Döntsd el miről szeretnél írni

Mint tudjuk, a blog előde a napló volt. Őseink naplót írtam, kis füzetbe, vagy szép mintájú, kemény fedeles könyvecskébe jegyezték le azokat a dolgokat, eseményeket, ami életüket szépítette, vagy ellenkezőleg, épp keserítette. 


Gondolom nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy akkoriban inkább személyes naplók voltak. Nagyrészt csak a napló írója tudott a napló létezéséről. Így nyugodtan leírta féltve őrzött titkait, aztán, ha véletlenül mégis illetlen kezekbe került a féltve őrzött napló, volt nagy ijedelem és esetenként botrány is.

Az egykori naplót ma a webnapló (blog) váltja fel, ami már modern világ találmánya. Ez már nem szupertitkos. Lehet zárt körű és csak azok olvashatják, akiknek a blog írója betekintést biztosít, de a legtöbb blog nyilvános, bárki számára elérhető a világhálón. Így egyáltalán nem mindegy, hogy mit hogyan írunk, csinálunk.

Van, aki úgy gondolja, hogy a saját blogján arról ír, amiről épp akar és így történik, hogy több blogon is keverednek a témák. Mások pedig úgy gondolják, hogy jobb különválasztani a témákat. Én is ezt az elvet vallom. Ezért több blogot írok egyszerre, több nyelven, különböző témákról.

Azt szokták mondani, hogy keress olyan témát, amire nagy a kereslet (sokan érdeklődnek iránta) és kevés a kínálat (kevesen, vagy egyáltalán nem írnak róla). Ehhez korábban kellett volna felkelni, mert mostanra már mindenki mindent megírt :) Ez persze nem igaz, még mindig akad olyan téma, amiről kevesen írtak, vagy ha írtak is, még mindig lehet bővíteni.

Nem szeretnék arra kitérni, hogy melyek a legsikeresebb témák. Biztos van ilyen lista, ha beírom a keresőbe tuti kidob pár oldalt ami ezzel foglalkozik, de mi értelme? Hiába mondja nekem, hogy az "autószerelés házilag” nagyon keresett téma, ha én nem értek hozzá.

Olyan témát válassz magadnak, amiben otthonos vagy. Bármiről szeretnél írni, légy egyedi. Ne másolj, mert annak semmi értelme.

A témaválasztás meghatározza a címválasztást is (szerintem), de itt is megoszlanak a vélemények. Van, aki úgy gondolja, hogy egy konkrét, témához kapcsolódó címmel, ami egyben kulcsszó is lehet, jobban tud majd érvényesülni. Mások pedig úgy gondolják, hogy egy érdekes, menő cím jó lesz még akkor is, ha semmi köze a blog témájához.

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes